Българското представителство на международната  неправителствена екологична организация Грийнпийс“ ( в

...
Българското представителство на международната  неправителствена екологична организация Грийнпийс“ ( в
Коментари Харесай

„Грийнпийс“ – България изпитва мераклиите за депутати

Българското посланичество на интернационалната  неправителствена екологична организация „ Грийнпийс “ ( в превод Зелен мир), чиито офиси работят в над 40 страни и чиято съществена цел е да подсигурява способността на Земята да обезпечава живота в цялото му многообразие, реши да препита бъдещите парламентаристи за желанията на представляваните от тях политически сили, за това какви дейности считат да подхващат за запазването на водните запаси у нас.

Организацията излезе с обстойна позиция по този въпрос. Природозащитниците считат, че

идните парламентарни избори в България ще се състоят на фона на провокационен интервал за обществото ни, белязан от здравна, обществена, икономическа и климатична рецесия. А тематиката за водата, съгласно тях сплотява доста от проблемите, по които те работят.

В тази връзка те споделят: „ Затова се стопираме на нея като съществена и настояваме за позиция от страна на партиите. Изпратихме въпросите си за водата до шест политически партии, за които социологическите изследвания плануват присъединяване в 45-то Народно заседание “.

Привържениците на природата са безапелационни,

че тези, които желаят да ръководят, следва да имат визия и проект за потреблението на водните запаси на България. Те чакат от тях обществено да заявят своята позиция и да се ангажират с опазването и съхранението на този скъп запас. Под обобщението „ Ще отива ли водата за енергетика от предишния век или ще се употребява за хората? “, те задават три въпроса за водата

В позицията им се споделя: „ По време на предходни парламентарни избори сме разглеждали и анализирали стратегиите на политическите партии, с цел да разберем повече за проектите им, свързани с запазване на околната среда. За наше отчаяние, множеството от тях не са имали обстойни позиции, визия за опазване на природата и в същото време възстановяване на качеството на живот на хората.

На база на горния опит, този път взехме решение да зададем няколко доста съответни въпроса по тематиката за водата:

Водата е един от най-важните изчерпаеми естествени запаси, от който зависи животът на Земята. Процесите на изменение на климата, които следим с цялостна мощ в актуалната климатична рецесия, се демонстрират основно посредством промени в цикъла на водата. Европа не е изсъхнал континент, само че достъпът до вода за съвсем половината европейци не е обезпечен. Този феномен не подминава и България. Още преди 10 години е изчислено, че използваме забележителен дял от дълготрайните си запаси на вода всяка година2. Каква е визията ви за намиране на решения на казуса с дефицита на вода в подтекста на климатичната рецесия?

Освен, че са най-големият източник на излъчвания на парникови газове, които имат пряк принос за климатичната рецесия, изкопаемите горива употребяват и огромни количества вода, с цел да се създава сила от тях. Над 70% от общото количество вода, употребявано в България през 2019 година, е било предопределено единствено за изстудяване в енергетиката3. Това са най-много процеси по изстудяване в централи за произвеждане на сила, основани на изкопаеми горива – като въглища, които имат най-голям дял на електропроизводство, газ. Принос към тази висока консумация на вода има и нуклеарната енергетика. Каква е визията ви за потреблението на вода в енергийната система за идващите пет, 10 години? Необходима ли е промяна на производството ни на сила и каква да е тя?

Освен че употребяват вода, изкопаемите горива я и замърсяват. Производството на сила от въглищата, да вземем за пример, генерира огромни количества боклуци под формата на пепел, при чието предпазване постоянно се изпуска нерегламентирано замърсяване в околните водни басейни. Какво е мнението ви по отношение на контрола върху замърсяването на водите от въглищни централи като Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “4 и какви политики планирате в посока възстановяване на качеството на водите наоколо до такива уреди?

Отговорите на горните въпроси, свързани с ръководството на водните запаси, са извънредно значими. Затова считаме, че политическите партии следва да имат ясна и съответна позиция по тематиката. Имаме потребност от водачи, които да не си затварят очите пред систематичните замърсители на околната среда. Имаме потребност от хора, които слагат благополучието на обществото и природата пред частните ползи “.

От „ Грийнпийс “ – България

дават отговор и на въпроса „ Защо водата? “

В позицията им се споделя: Водата е живот и животът ни на Земята би бил неосъществим без нея. Хората естествено устройват живота си наоколо до вода и са принудени да трансформират всекидневието си, в случай че тя изчезне или противоположното – аргументи наводняване, което да направи селището им необитаемо. Както с доста от богатствата, дадени ни от природата, по този начин и водата одобряваме за нещо естествено, до момента в който обстановката не се развие в друга посока. Случващото с водата е белег за последователно задълбочаващите се последици от измененията в климата. Те не подминават и нашата страна и от „ Грийнпийс “ – България с паника следим проявленията им. Те са свързани и постоянно се преплитат и с други проблеми на обществото ни – безконечното предпочитание за напредък без вземане предвид с естествените ограничавания на ресурсите в природата, общественото и икономическо неравноправие, несправедливостта във всичките ѝ форми, в това число екологична.

Вече сме директни очевидци на това, което могат да ни причинят измененията в климата – от суши, които могат да наложат воден режим и да провалят реколтата, до наводнения, които опустошават домовете ни. Подобни събития изкарват на показ и хроничните проблеми на обществото – под формата на плаващи сметища, да вземем за пример.

Организацията ни е отдадена на идеята за запазване на околната среда и мира и ние считаме, че с цел да имаме бъдеще, е належащо да участваме интензивно в демократичните процеси и да задаваме въпроси, които се отнасят до систематични проблеми. Затова ние избираме водата като събирателна точка за въпросите, по които работим.

Енергетиката, когато разчита на изкопаеми горива като въглища и газ, както и на нуклеарно гориво, е секторът с най-интензивно потребление на вода. Най-голям дял от водата, която се изразходва в България, обезпечава единствено потребностите от изстудяване в енергетиката. Количеството възлиза на над 70% от общото ползване на вода през 2019 г.5 Огромни количества вода са нужни за произвеждане на гориво и сила. След това потокът на употребяваната вода се подава назад в екосистемата (т. нар. заустване), като предизвиква термично замърсяване (увеличаване на температурата на водния обект, в който се връща водата). По време на изгарянето на горивото и генерирането на артикули от горенето се образува влага, която се отделя в атмосферата – тези процеси водят до загуба на вода („ консумация “). Чрез тези две условни дейности изкопаемите горива вземат повече вода от системата, в сравнение с връщат. Това води до загуба на вода в околната среда.

Там, където водата е нищожна, неизбежно се основава конкуренция сред енергийния бранш, земеделието, потребностите от питейна вода и поддържане на естествените водни екосистеми. В конкуренцията за достъп до вода сред фирмите за изкопаеми горива останалите публични потребности постоянно губят борбата.

В България, в сериозно застрашени от безводие региони

са съсредоточени 90% от потенциала на въглищни Топлоелектрическа централа. Седем електроцентрали с общ потенциал към 4 GW, работещи на приблизително натоварване от към 42%, употребяват 30.4 милиона куб. метра вода на година.. Това количество се равнява на главните потребности от вода на 832 хиляди души за една година, в случай че на човек се поставят по 100 л. дневно. При прогнози за все по-непредсказуеми промени в съществуването на водните запаси се основава заплаха от неустановеност за произвеждане на сила, което толкоз мощно зависи от огромни количества вода.

Бихме ли могли да си представим друга енергийна система? В съпоставяне с изкопаемите горива, фотоволтаичните системи и силата, генерирана от вятър, имат нищожен воден отпечатък. За производството на 1 МВч сила от вятър са нужни към 0.001 кубични метра вода, а за същото количество сила, създадено от слънцето, са нужни сред 0.02 и 0.04 кубични метра “.

Природозащитниците са безапелационни, че демокрацията работи за нас, когато ние работим за нея.  И упорстват бъдещите управленци на страната да изчистят визията си за съхраняването на  природата и обществото си. А всички ние който гласуваме за тях, да пожелаваме те да поемат отговорност към обещанията си за запазване на природата, приканват от организацията.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР